Oogaandoeningen

Er zijn zeer veel verschillende aandoeningen waardoor mensen slechter gaan zien. Onder oogaandoeningen kunnen ziekten of afwijkingen aan de oogleden, traanapparaat, oogkas, oogbol onder vallen, maar ook brekingsafwijkingen zoals bijziendheid en verziendheid.

We noemen een oogaandoening ook wel een oogziekte. Een oogaandoening kan erfelijk of aangeboren zijn, maar ook samenhangen met bijvoorbeeld leeftijd of andere aandoeningen als diabetes of een aangeboren syndroom / meervoudige beperking. Leeftijd speelt met name een rol in de (snelheid van) ontwikkeling van een of meerdere oogaandoeningen. Naarmate mensen ouder worden, groeit de kans om last te krijgen van oogziekten of aandoeningen. Toch heeft iedereen een kans, van jong tot oud, om last te krijgen van zijn/haar ogen.

Het kan voorkomen dat oogziekten of visuele problemen voorkomen, zonder dat ogen daarvan de oorzaak zijn. In dat geval wordt de visuele informatie niet goed doorgestuurd naar of verwerkt wordt in de hersenen. Ook kan een trauma, zoals een val of auto-ongeluk, een oorzaak zijn van de ontwikkeling van een oogaandoening.

Iedere oogaandoening of oogziekte is anders en heeft dus andere symptomen. Wij luisteren  goed naar u en hebben de juiste apparatuur om een netvliesfoto te maken. Als wij twijfelen aan de gezondheid van de ogen zullen wij u altijd doorsturen naar de huisarts/ oogarts.

 

 

http://www.thuisarts.nl/sites/default/files/images/H3.jpg