Contactlenzen voor astigmatisme

Torische contactlenzen corrigeren problemen met astigmatisme als gevolg van een andere kromming van het hoornvlies of de lens in uw oog (dat wordt ook normaal astigmatisme, cornea-astigmatisme of lenticulair astigmatisme genoemd).

In deze gevallen is het hoornvlies of de lens zo gekromd dat de lichtbreking (refractie) in uw oog tussen de verticale en horizontale vlakken verschilt. Dat zorgt voor wazig zicht en moeite hebben met kleine details onderscheiden. Soms lijken verticale lijnen te kantelen.

Het vermogen van torische contactlenzen om voor verschillende refractiesterktes in verticale en horizontale richting te zorgen pakt deze specifieke afwijking die astigmatisme veroorzaakt, aan.

Torische contactlenzen kiezen

Torische contactlenzen moeten, net als alle andere contactlenzen, worden voorgeschreven door uw arts, die de lenzen kan kiezen die geschikt zijn voor uw zicht en aangemeten zijn voor uw ogen. Bespreek het met uw oogzorgspecialist als u denkt dat u contactlenzen nodig hebt voor astigmatisme of andere gezichtsproblemen.

Er zijn nog een aantal belangrijke zaken waarmee u rekening moet houden:

  • Pasvorm is vooral van cruciaal belang voor torische contactlenzen
  • Aangezien torische contactlenzen een bepaalde richting hebben, moeten ze op de juiste manier op uw oog blijven zitten. Fabrikanten ontwerpen torische contactlenzen met elementen waardoor uw lenzen op hun plek blijven, zoals:
  • Dunne en dikke vlakken
  • Afgevlakte lens, waarbij een stukje aan de onderkant van de lens is weggehaald
  • Ballast, waarbij de lens iets dikker of zwaarder is

Dat betekent dat het aanmeten van de contactlenzen op uw ogen zelfs nog belangrijker is dan anders. Torische contactlenzen hebben een middenas, net als de evenaar op de aarde, waardoor uw zichtlijn scherp blijft. Als uw lenzen niet goed zijn aangemeten en verschuiven, dan beïnvloedt dat de gezichtsscherpte.

Verschillende soorten torische contactlenzen

Met torische contactlenzen kunnen ook andere visuele correcties worden gedaan. Ze zijn verkrijgbaar met allerlei draagschema’s. U hebt de keuze uit torische daglenzen en andere torische wegwerplenzen. Er zijn zelfs torische kleurlenzen.

Er zijn ook zachte en harde torische contactlenzen. Harde lenzen blijven beter op hun plek, maar er is ook een langere aanpassingstijd voor nodig. Bovendien kunnen ze droger en kwetsbaarder zijn. Zachte torische contactlenzen zijn prettiger en gemakkelijker, maar moeten zorgvuldiger worden aangemeten zodat ze op hun plek te blijven zitten.

Uiteraard kunt u voor meer informatie langskomen of even bellen 0182-354063